Acne / acne littekens
Mee-eters, ontstekingen, puistjes, post-acne of littekens op je gelaat of lichaam?
Acné is een veelvoorkomende vervelend huidprobleem waarbij de talgklieren verstopt en/of ontstoken raken. Er bestaan verschillende vormen acné. De proces wordt geactiveerd door hormonale veranderingen. In de meeste gevallen begint acné in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Je kunt er last van hebben op het gezicht (vulgaris) maar ook elders op het lichaam. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer talg.
Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen).
De talg ophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt deze uiteindelijk open.
De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.
Acné komt het meest voor bij jongeren rond de puberteit maar er bestaan ook vormen die ontstaan op latere leeftijd (acné tarda). Een hele heftige vorm van acne (conglobata) kan zorgen voor diepe littekens. Bijna iedereen heeft wel eens een lichte vorm van acné gehad en kan zich goed voorstellen hoe cosmetisch storend het is.
Acné littekens
Laat je acnehuid deskundig behandeld worden om littekens te voorkomen!
Acné littekens kunnen bij elke vorm van acné ontstaan, maar met name na het doormaken van een ernstige vorm (conglobata). Typerende acné littekens zijn diepe putjes, die vooral in het gezicht als cosmetisch storend worden ervaren. Littekens verdwijnen nooit helemaal uit zichzelf.